Jdi na obsah Jdi na menu
 

Friendship with dictionary

3. 8. 2010

     "Tak, vsechno papirovani mame hotove, je cas zapojit se do vyuky. Pani sekretarka ti da rozvrh a kdyztak ti popise cestu do tvoji tridy. Hodne stesti." usmala se na me reditelka me nove skoly, pricemz ja ji nerozumela ani slovo.

     Obratim se ke svoji tlumocnici Thi, ktera mi vse okamzite zopakuje v hindstine - me rodne reci. Vdecne se na ni usmeju a hindsky podekuju pani reditelce, pockam az to Thi prelozi.

     Jmenuji se Margita, je mi 16 let a pred dvema tydny jsem se pristehovala sem do CR z Indie. Jdu chodbou a citim na sobe pohledy stovek oci. Prohlizi si me od meho obleceni, prez tmave hnedou kuzi az k cervene tecce na cele. Kdyz prochazim kolem, tak utichaji, jenom aby mohli po chvili septem znovu zacit.

     Konecne najdu ty spravne dvere. Zastvaim se s rukou na klice a zhluboka se nadechnu. Thi uz sla, nechala mi tu akorat slovnik... mam se pry dorozumivat anglicky. No uvidime. Opatrne vejdu do tridy. Vsichni ztichnou. Uz me zrejme cekaji.

     "Excuse me. I'm Margita ka Shina, the new student." Cela zcervenam, kdyz ze sebe vypravuju tyhle jednoduche vety. Nic. Rekla jsme neco spatne?

     "Ach, ok! Welcome Margita, sit down please, the lesson is starting." ozve se od ucitelskeho stolu. Posadim se tedy do nejblizsi prazdne lavice a zavrtam pohled do zeme. Jako na povel se tridou rozezni sum, jak si vsichni zacnou vymenovat sve postrehy o me... parada... achjo

     "Crrrrrrrrrrr" Prestavka. Zavru oci a pocitam... 1...2...3...4...5...6...7... kolem moji lavice je nejak hlucno..,.. otevru oci. Jak jsme si myslela. Ani nenapocitam do 10 a cela trida me obklopuje. Uz neseptaji. Nahlas si o me povidaji. Vsichni na me civi. Prejizdim je pohledem.

     "Hi, I'm Margita." zkusim to. na chvili se vsichni ztisi. Ozve se par tichych nejistych "Hello" a potom pokracuje hlasite drbani moji osoby. Samozrejme si nemuzu byt jista, ze me rozebiraji, kdyz jim nerozumim, ale tak nejak mi staci videt ty jejich pohledy.

     Najednou se z jedne strany zacne zastup mackat a postuchovat. Nekdo si prodira cestu ke me. A ten nekdo dost zvucnym divcim hlasem krici neco, co neumim prelozit,ale podle tonu bych rekla, ze jim nadava za nezdvorilost. Konecne nade mnou stoji hnedovlasa divka, v kostkovane sukni, s rozkrocenyma nohama a rukama v bok.

     "Jste fakt strasne mily! Podivejte se na ni! Vzdyt ji uplne desite!" nerozumim ji ani slovo, ale vdecne na ni ziram, protoze stebetani ostatnich uticha.

      Pak se podiva na me, usmeje se a poda mi ruku "Hi~ My name's Eliska. Just Eli. Nice to meet you Gita!" No teda! Vypada to, ze anglictinu bude mit hodne dobrou, rozhodne lepsi nez ja... jsem teprve zacatecnik.

     "Ehm... nice to meet you."

     "Do you whxnwz,fxmghdfzzfm,djkgxl" To je vsehcno co rozumim. A sakra... HODNE dobra anglictina. Zcervenam a ukazu na slovnik. Kyvne a usmeje se. Napise mi tu vetu na papir. Ted uz tomu rozumim. Pta se, jestli si k ni nechci sednout.

     "Samozrejme!" vyhrknu, "ehm, teda..." zalistuju ve slovniku "Of course!"

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

...

(anika, 28. 7. 2011 10:42)

A toť vše?